söndag 31 augusti 2008

Dammsugarens gång

I dagens DN läser jag att TCO föreslår en extremsubventionering av de hushållsnära tjänsterna för barnfamiljer där båda arbetar heltid. För några år sedan hade jag satt i vrångstrupen och tjoat om pigor och om städa upp sin egen skit, men nu... Ja, kanske. För vad är alternativen? Ett hushåll där båda arbetar, båda går på knäna, båda är utless. Eller ett hushåll där ena parten går ner i arbetstid så att hushållsgörat också får plats. På många sätt, nästan alla sätt, förespråkar jag det sistnämnda om det inte vore för att det i de allra flesta fall är kvinnan som går ner i tid och därmed förlorar värdefulla pensions- och SGIpoäng. Inte så hett.
Hur många par känner ni där mannen jobbar mindre än kvinnan? Hos oss jobbar jag mer men det är egentligen inget vi valt, det har råkat bli så en period då Sambon ska få igång sitt företag igen och vi behöver min heltidslön. Därutöver känner jag EN familj, där han gått ned i arbetstid sedan de bildade familj och hon jobbar kvar på 100. Däremot känner jag två familjer där papporna tar hela inskolningen på dagis och det tillhör nog inte heller vanligheterna, i alla fall inte ute på landet där vi bor. Där var det idel mammor och så Sambon som tog andra veckan.
Hursomhelst. Har just dragit ett supersnabbt städvarv medan Sambon var ute och joggade. Hur jämställt är det? Läser också om städning på Verldens gang. Kul läsning. Så här ser det ut hemma hos oss.

Status:
-Hushållet består av två vuxna, båda ordningsamma.
-Hushållet består av ett barn, 20 månader.

1. Plockar du leksaker varje dag, en gång i veckan eller aldrig? Jag väljer att tolka detta som om det gäller hela hushållet och inte de gånger JAG personligen plockar.
Jag/Sambon plockar flera gånger varje dag. Lilla H har alla sina leksaker inne på vårt kontor och alla har sin bestämda plats. Han får gärna riva ut och sprida dem omkring sig hur mycket han vill, men inför varje måltid, utelek, läggdags plockar vi undan allt. Tar max fem minuter.

2. Har du ett så kallat finrum eller säger du vardagsrum?
Vi har ett vardagsgrum som på skoj kallas The posh room. Innan Lilla H kom drack vi te och tittade på kaminen här. Sedan Lilla H kom försöker vi dricka te medan Lilla H tittar på DVD här.

3. Brukar ni, det vill säga hela familjen, äta framför TVn?
Väldigt sällan och aldrig Lilla H. Han får dricka mjölk framför lilla tv:n på morgonen men tv där uppe, den är nästan no no även för oss med all vit inredning.

4. Dammsuger du varje dag, en gång i veckan eller vid enstaka tillfällen?
Varje vecka samt vid enstaka tillfällen. Det är Sambon sam dammsuger och han tar hela huset en gång i veckan. Sedan dammsuger han om det är grusigt i hallen och kanske i köket om vi ska få gäster. Jag tar fram vår bordsdammsugare om jag spillt något smuligt på golvet.

5. Hur många kaffekoppar, alt glas, alt tekoppar kan du få ihop från det senaste dygnet om du går ett varv i huset/lägenheten?
Noll. Eller nja, möjligen kan man hitta halvdruckna vattenglas vid min dator eller på mitt nattygsbord.

3 kommentarer:

Ke.Li sa...

Mannen tog hand om inskolningarna med barn nr 1 och 2. Jag var så avundsjuk på att han fick egentid i hemmet, något som är bristvara i vårt föräldra liv. När 3;an skulle inskolas skulle jag ta hand om det. Men tyvärr så föll det på Mannens lott. Men, nu när vi bytt dagis i höst så blev det äntligen min tur. Det gav mig riktigt sköna stunder ensam hemma med 1:an och en trevlig shoppingtur tillsammans med lunch på stan...

Ke.Li sa...

Jag jobbar 75% och Mannen 120 + att han reser mycket. På jobbet kallas jag för gift, ensamstående 3 barnsmor...
Men jag är Kajsa Kavat och klarar skivan...

En Lisa... sa...

Ensamtid i hemmet drömmer jag också om! Det händer typ aldrig.
När man pratar om arbetstid så pratar man ju oftast om den avlönade tiden. Jag jobbar 100 procent nu men då får Sambon ta mig skrutton gå in och ta den mesta marktjänsten och det gör han också, och det är ju där det blir lite orättvist för de flesta par, att den som förvärvsarbetar minst gör mest därhemma men förlorar pensionspengar, SGi mm. Fast det finns ju sätt att komma tillrätta med i alla fall pensionen om man pensionssparar extra åt den som jobbar mindre.
Å vad jag svamlar nu, måste gå och lägga mig så jag orkar jobba mina 100 procent...