tisdag 29 juli 2008

NKOTB goes miljöblogg

  1. Energibesparingen vid tillverkningen av 1 kg tidningspapper från återvunnet material är, jämfört med jungfruligt material, så stor att det motsvarar uppladdningen av ett mobiltelefonbatteri som räcker till ett 4,5 månaders oavbrutet samtal i mobiltelefon.
  2. Energibesparingen vid tillverkning av en 33 cl aluminiumburk från återvunnet material är, jämfört med jungfruligt material, så stor som 95 %. Energivinsten räcker exempelvis till att använda en dator i 24 timmar.
  3. Energibesparingen vid tillverkningen av en konservburk från återvunnet material är, jämfört med jungfruligt material, så stor att den räcker till att kunna titta på TV i sju timmar.
  4. En bättre sortering i Sverige av järn, koppar och aluminium ur det avfall som går till förbränning skulle spara 0,5 miljoner ton koldioxidutsläpp varje år. Det motsvarar de årliga utsläppen från 100 000 bilar.
  5. Om all plast som konsumeras inom EU kunde materialåtervinnas istället för att deponeras eller energiåtervinnas skulle koldioxidutsläppen minska med 100 miljoner ton om året. Det är lika mycket som Sveriges totala utsläpp under ett år.

    Det är sånt här jag skriver om på jobbet. Emellanåt känns det faktiskt riktigt viktigt.